روان کننده بتن ماده ای است که در مواد بتنی ریخته می شود تا بتن را نرم و شکل پذیر کند. این نرم کننده ها اغلب در حین کار به مواد اولیه بتن اضافه می شوند و کارایی بتن را دو چندان می کنند. به روان کننده ها کاهنده آب نیز می گویند این ماده دارای مزایا و معایبی است که قبل استفاده از آن بهتر است نسبت به آن ها آشنایی کافی داشته باشید. روان کننده های بتن دارای انواع گوناگونی هستند که هر کدام با فرمول خاصی تولید می شوند و با توجه به کاربرد و نیاز می توان بهترین نوع روان کننده را انتخاب کرد. این ماده شیمیایی به صورت پودر یا مایع، تولید و به بازار عرضه می شود که از پر مصرف ترین افزودنی ها به بتن محسوب می شود. روان کننده بتن کاربردهای بسیاری دارد، از این رو در پروژه های مهندسی، ساختمان سازی و... قابل استفاده هستند. جهت دریافت قیمت انواع قطعات پیش ساخته همچون آبرو بتنی پیش ساخته، پل بتنی پیش ساخته، بتن اکسپوز، روان کننده بتن و ... برای پروژه های خود می توانید به سایت بنیاد بتن مراجعه کنید.
مزایای استفاده از روان کننده بتن
همانطور که در بالا گفته شد روان کننده بتن همانند دیگر محصولات دارای مزایایی هستند که قبل استفاده باید به آن ها دقت کرد. با توجه به نامی که این ماده دارد می توان کاربرد آن را حدس زد، روان کننده ها کارایی بتن را بالا می برند و این امکان را ایجاد می کنند که از آن در هر مکانی حتی نقاطی که غیر قابل دسترس هستند استفاده شود. امروزه استفاده از بتن و مصالح بتنی بسیار زیاد است و بیشترین کاربرد آن ها در صنایع ساخت و ساز است، از این رو توجه به کیفیت و استاندارد بتن بسیار حائز اهمیت است. اغلب برای تولید بتن مسلح و بتن انبوه به روش استاندارد از روان کننده و فوق روان کننده استفاده می کنند زیرا با این کار کیفیت بتن بالا رفته و کارایی آن بیشتر می شود. یکی از مهم ترین مزایای استفاده از روان کننده بتن کاهش نسبت آب به سیمان است، در واقع با کاهش این نسبت مقاومت و دوام بتن دو چندان می شود. در کل استفاده از روان کننده بتن کمک می کند بتن تا 75% تقویت شود و با گذشت زمان کشش سطحی آب دچار تغییری نشود. در حین کار با بتن ممکن است چسبندگی و اصطکاک آن سبب کاهش سرعت کار شود و کاربرد آن را کاهش دهد، اما با اضافه کردن انواع روان کننده به بتن، چسبندگی و اصطکاک آن تا حد زیادی کاهش پیدا می کند، در نتیجه کار با آن آسان تر می شود. به طور کلی مزایای استفاده از روان کننده بتن شامل موارد زیر است:
- افزایش مقاومت بتن
- کاهش نسبت آب به سیمان
- بهبود خاصیت مکانیکی بتن
- افزایش رقیق شدن بتن
- افزایش شکل پذیری
- کاهش نفوذ ناپذیری سیمان
- افزایش کاربرد
- استفاده آسان
- افزایش قابلیت استفاده
- کاهش حرارت هیدراتاسیون
- کم شدن ناپیوستگی خمیر سیمان
- شکل پذیری آسان
- یکنواختی بتن
- دوام بالا
- مقرون به صرفه بودن
- افزایش کیفیت ملات
- افزایش درجه روان بودن
- و...
معایب استفاده از روان کننده بتن
در بالا به مزایای استفاده از روان کننده بتن اشاره شد، اما این ماده علاوه بر مزایای بسیاری که دارد دارای معایبی نیز است که آشنایی با آن ها بسیار ضروری است. روان کننده بتن ماده ای شیمیایی است که باید به نسبت دقیقی به بتن اضافه شود زیرا استفاده زیاد از آن نه تنها کارایی بتن را افزایش نمی دهد، بلکه سبب تفکیک و از هم گسیختگی بتن می شود. دقت کنید که روان کننده ها انواع گوناگونی دارند و با توجه به ماده شیمیایی خاصی که دارند میزان و نحوه عملکرد آن ها ممکن است متفاوت باشد، از این رو باید به اندازه مجاز آن را به بتن اضافه کرد. در واقع روان کننده معایب بسیاری ندارد و فقط در صورت استفاده زیاد و بیش از حد مجاز می تواند به بتن آسیب جدی وارد کند. با این تفاسیر می توان نتیجه گرفت که استفاده غیر اصولی و غیر استاندارد از روان کننده های بتن سبب آب انداختن بتن می شود، از این رو ریز دانه های سیمان از ملات جدا و بتن به طور کامل از هم گسیخته می شود. کیفیت بتن به میزان روان کننده ای که به اضافه شده است بستگی دارد و زمانی که به میزان غیر متعارفی روان کننده به ملات بتنی اضافه شود، آن را بد تلقی می کنند؛ در نتیجه کیفیت و کارایی بتن تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. قطعات بتنی پیش ساخته از پر کاربردترین قطعات در ساخت و سازها هستند که می توانید آن ها را در سایت بنیاد بتن مشاهده کنید.
در صورتی که همچنان در رابطه با مزایا و معایب روان کننده بتن سوال دارید، با متخصصان بنیاد بتن اصفهان تماس بگیرید.