بتن خود متراکم یا Self-Compacting Concrete مخلوطی ویژه است که با هدف ارتقاء کارایی بتن معمولی تولید شده است. این مخلوط صرفا با اتکا به نیروی وزن خود و بدون نیاز به انجام پروسه ویبراسیون، در سطح مورد نظر برای انجام بتن ریزی پخش می شود. این نوع بتن اغلب در انجام پروژه های ساختمانی و ساخت ستون ها، تیرها، پیاده روها و دیگر فرآیندهای ساخت شاخه های عمران و معماری کاربرد دارد. در مواقعی که نیاز به پمپاژ بتن باشد نیز از این مخلوط بتنی برای تکمیل پروسه ساخت استفاده می شود. اطلاعات بیشتر در رابطه با بتن اکسپوز، بتن های پیش ساخته، روان کننده های بتنی و ... را از بنیاد بتن اصفهان کسب کنید. بنیاد بتن اصفهان همواره شما را برای خرید بهترین و کارآمدترین محصول راهنمایی می کند.
در ساخت مقاطع پیش ساخته ساختمانی نیز بتن خود متراکم به کار گرفته می شود. همچنین در پل سازی نیز این نوع بتن کاربرد گسترده ای دارد و ساخت انواع پل های معلق، ثابت و... با استفاده از این متریال صورت می گیرد. به طور کلی استفاده از بتن خود متراکم در ساخت شفت های حفاری شده، سیستم های نگهدارنده زمین، پروژه های با غلظت بالای لوله و میلگرد، ایده ال و مطلوب است.
ویژگی های بتن خود متراکم
بتن خود متراکم ویژگی های منحصر به فردی دارد که برخی از آنهاعبارتند از:
- این نوع بتن علی رغم برخورداری از مقاومت بالا، روان است و با استفاده از نیروی وزنی خود در سراسر سطح مورد نظر به طور یکنواخت پخش می شود. لذا در اجرای پروژه ها با استفاده از بتن خود متراکم، نیازی به استفاده از تجهیزاتی نظیر ویبراسیون نیست.
- حفظ تراکم بتن در حین انجام فعالیت بتن ریزی از ویژگی های این مخلوط بتنی است. بتن خود متراکم در پروژه هایی که بافت میلگردها به صورت بسیار فشرده و با غلظت بالا انجام شده است نیز کارایی مطلوبی دارد و کاملا یکنواخت در قالب پراکنده می شود.
- برخورداری از مقاومت بالا یکی از ویژگی های بتن خود متراکم است. این مخلوط در برابر جدا شدن مصالح و اجزای به کار رفته در ساخت آن استحکام قابل قبولی دارد.
- متریال های به کار گرفته شده در ساخت و تولید بتن خود متراکم مانند پودر سنگ، روان کننده های نسل جدید، پودر سیمان و افزودنی های معدنی سبب ارتقاء جریان پذیری مخلوط حاصل می شوند. در نتیجه بتن ریزی و پمپاژ این نوع بتن با سرعت و سهولت بیشتر انجام می شود.
- بتن خود متراکم در برابر عواملی نظیر خوردگی، انجماد، حمله سولفات ها و عوامل شیمیایی بسیار مقاوم است و بر خلاف سایر انواع بتن دچار ترک های حرارتی نمی شود.
- نوع دانه بندی و مصالح به کار گرفته شده ومواد افزودنی و فیلرهای مورد استفاده در ساخت بتن خود متراکم سبب افزایش کیفیت و ارتقاء کارایی آن شده است.
مزایای بتن خود متراکم
جایگزینی بتن خود تراکم با بتن معمولی مزایای متعددی را برای مهندسان و کاربران ایجاد می کند. برخی از آن مزایا عبارتند از:
- سرعت اجرای بیشتر به دلیل حذف ویبراتور در حین بتن ریزی
- حذف آلودگی های صوتی انجام فرآیند ویبراسیون
- سرعت خشک شدن بالا
- پایداری قابل قبول و مناسب در برابر جدا شدن ریز دانه ها
- مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی به دلیل کاهش میزان سیمان مصرفی
- افزایش مقاومت و طول عمر میلگردها به دلیل پوشش کامل سطح آنها توسط بتن خود متراکم
- قابلیت ساخت پروژه هایی با ساختار منحصر به فرد و خاص به دلیل برخورداری از ویژگی انعطاف پذیری در حد ایده آل و مناسب
- کاهش نیاز به نیروی کار ماهر در حین انجام کار
- برخورداری از ساختاری یکپارچه در تمام نقاط سطح
- پمپاژ آسان تر به دلیل برخورداری از ویژگی روانی زیاد
- پر شدن تمام خلل و فرج و گوشه های سطح
- ارتقاء کیفیت بتن از نظر مکانیکی
- ایجاد آزادی عمل در طراحی و ساخت برای معماران و مهندسان عمران